Dezvoltari semnificative de autostrăzi în România România se confruntă cu dezvoltări semnificative de autostrăzi, în special porțiunile în construcție, care în multe locuri duc prin teren dificil și zone muntoase. Au început deja lucrările la mai multe proiecte, dar cele mai multe dintre ele sunt pe jumătate terminate. De exemplu, construcția autostrăzii Transilvaniei de Nord durează de douăzeci de ani și încă nu se poate cunoaște data exactă de finalizare.
Construcții de tunel Potrivit rezumatului Hotnews, pentru viitoarele lucrări de construcție sunt planificate cel puțin 73 de tuneluri, pentru care sunt deja disponibile autorizații de construcție sau studii de fezabilitate acceptate. Se lucrează și la alte planuri, precum tronsonul Ploiești - Comarnic - Brașov, care traversează Carpații Meridionali. Tuneluri începute și planificate Până în prezent, pe tronsonul de autostradă Sibiu-Pitești dintre Tigveni și Curtea de Argeș a început construcția unui singur tunel montan. Pe autostrada Sibiu-Pitești sunt planificate în total nouă tuneluri forate, dintre care cel mai lung va fi tunelul Poiana, care va fi construit între Tigveni și Cornetu și va avea o lungime de 1,7 kilometri. Un alt proiect semnificativ este autostrada Egyesülés, care leagă Marosvásárhely de Iași și Ungheni la granița româno-moldovenească. Aici sunt planificate 61 de tuneluri pentru tronsonul de 320 de kilometri, dintre care 14 în partea moldovenească.
Aspecte de conservare a naturii Construcția autostrăzilor va avea un impact semnificativ nu numai asupra traficului și economiei, ci și asupra mediului natural. Este important să se țină cont de mișcarea animalelor sălbatice și să se asigure trecerea acestora deja în timpul planificării. În caz contrar, autostrăzile aglomerate izolează habitatele unele de altele, ceea ce poate avea un efect catastrofal asupra supraviețuirii multor specii. Se construiesc două tuneluri pe autostrada Transilvaniei de Sud care traversează Carpații Occidentali special pentru libera circulație a animalelor sălbatice. ### Traversări de animale sălbatice și riscuri de siguranță Traversările de faunei sălbatice și instalațiile de protecție proiectate corespunzător, cum ar fi gardurile, sunt importante atât pentru siguranța vieții sălbatice, cât și a oamenilor. Au avut loc deja multe accidente din cauza pătrunderii animalelor mari pe drumuri. Cele mai bune traversări de joc sunt tunelurile forate, deoarece schimbă minim peisajul.
Recomandări profesionale Biologul Sugár Szilárd a spus că numărul de tuneluri planificate este bun din punct de vedere al conservării naturii, dar este important cum va arăta zona după terminarea construcției. De exemplu, camioanele circulă în jurul trecerilor de urși, ceea ce poate crea noi drumuri și poate crește potențialul de perturbare. Asociația Milvus Group Ornitologică și Conservarea Naturii a formulat o serie de propuneri privind traversările de animale sălbatice și au fost elaborate recomandări detaliate pentru țările din Europa Centrală și de Est în cadrul unui proiect internațional. ### Concluzie Construcțiile de autostrăzi bine reglementate și atent planificate pot fi benefice pentru protecția faunei sălbatice pe termen lung, dar acest lucru necesită prudență și reglementare consecventă. Pentru a minimiza daunele naturale cauzate, este necesar să se planifice din timp și să se țină cont de mișcarea animalelor sălbatice și de protecția habitatelor acestora.