Potrivit Unității de management al valorii rutiere (ÚHP) din cadrul Ministerului de Finanțe din Slovacia, versiunea care intenționează să finalizeze porțiunea de autostradă D1 care se învecinează cu Ucraina cu o trecere fără tunel a Pasului Dargovi și ocolirea sudica a Michalovce poate aduce cel mai mare nivel social. reveni. Pe baza evaluării lor, reducerea costurilor ar putea fi realizată dacă secțiunea de autostradă de la Michalovce până la granița de stat este construită într-un profil de jumătate de lățime în primul tronson. În analiza sa, ÚHP s-a bazat pe studiul de fezabilitate publicat de Compania Națională de Autostrăzi (NDS).
Studiul a examinat zece versiuni de traseu, fiecare cu patru benzi de-a lungul întregului coridor. Niciuna dintre versiuni nu a avut beneficii care să le depășească costurile. Versiunea recomandată a fost specificată cu o linie Dargovi fără tunel, o ocolire nordică și un cost estimat de 1,4 miliarde de euro, inclusiv TVA. O rută mai favorabilă pentru coridorul D1 Potrivit ÚHP, studiul a descoperit o rută nouă, mai favorabilă pentru coridorul D1, care include traversarea pasului Dargovi fără tunel și finalizarea autostrăzii la punctul de trecere a frontierei Vyšné Nemecké. Această versiune promite a fi mai eficientă în comparație cu planurile inițiale de acum aproape zece ani și liniile incluse în planurile de utilizare a terenului. Potrivit evaluării Ministerului de Finanțe, această versiune poate aduce cel mai mare randament social. Rentabilitatea socială ar fi mai probabilă dacă s-ar optimiza costurile traseului, s-ar transforma modelul de transport, iar analiza beneficiilor și costurilor ar fi recalculată pe baza metodologiei actuale.
Potrivit ÚHP, costurile proiectului pot fi optimizate prin construirea tronsonului de la Michalovce până la granița de stat într-un profil pe jumătate lat în prima fază. Potrivit studiului, profilul semi-larg ar fi suficient pe termen lung, cu o potențială reducere a costurilor de 72-193 de milioane de euro în funcție de versiunea aleasă. Profilul complet poate fi construit ulterior dacă creșterea traficului o justifică. O altă alternativă relevantă ÚHP a recomandat ca la determinarea traseului autostrăzii să se țină seama de o analiză actualizată folosind cea mai recentă metodologie și un model de trafic actualizat. Conform propunerii lor, ar fi util să se examineze o alternativă suplimentară relevantă și să se ocupe de posibilitățile de optimizare a costurilor. Potrivit studiului, tronsonul D1 de la Bidovice până la frontiera de stat cu Ucraina are o lungime de peste 70 de kilometri, iar costurile sunt estimate la 1,4-1,8 miliarde de euro cu TVA inclus. Coridorul face parte din Rețeaua Transeuropeană de Transport (TEN-T), construcția sa este planificată pentru perioada 2032-2040. Sursa de finanțare a proiectului nu este încă cunoscută.